Mästerspionen & jag

Stig Bergling & Aaron Israelson

Jag sitter i skrivande stund knappt en meter från den levande legenden Eugén Sandberg a.k.a. Stig Bergling. Det är nästan som att vara med i en agentroman. Han har ett fast handslag, den gamle mannen som numera stöder sig på rullator. Vi pratar om hans tid som säkerhetsrådgivare i Libanon, äventyr med gerillakrigare i öknen, Jamblat & Iran. Han tror att det blir krig. Han säger att han fortfarande är GRU-överste. ”De har inte gett mig sparken än.” Men han tror att hans sovjetkarriär kan vara över nästa vecka. Jag undrar varför han inte bor i Ryssland. Han berättar att hans alzheimersjuka fru som var hans ”stora skuld” förde dem tillbaka till Sverige. I dag trivs han bättre här. Han uppger sig också numera föredra Expressen framför Aftonbladet.

I dag, bäste kollega, har jag stiftat bekantskap med en levande legend.

Annonser

juli 10, 2008. Etiketter: , , , , . Bodströmsamhället.

8 kommentarer

 1. Albert replied:

  Djävligt coolt – men dödades inte den riktige Stig B. av Carl Hamilton under en paus på operan i moskva?

 2. kamikazepiloten replied:

  Det förefaller med andra ord mycket sannolikt att jag i dag träffade en metaspion. Det gör det inte mindre coolt. Metaspionen tycks för närvarande vara i MUST:s sold. Men helt säker kan man förstås inte vara.

 3. ashna replied:

  Väldigt coolt faktiskt.
  Livet är underligt,den berömde Stig Bergling han har åldrats.

 4. PB replied:

  Du har alltså träffat mannen som försökte sälja ut Svea Rikes försvarshemligheter för en spottstyver mitt under ett iskallt krig och är uppenbart imponerad av honom?

  Du har ju en helt bisarr historielöshet. Om du förlägger din semester till sydamerika kan du om du ha tur få träffa män i 90-års åldern med en minst lika spännande levnadshistoria.

  Kom tillbaka Per Ahlmark – allt är förlåtet!

 5. kamikazepiloten replied:

  Inte så mycket imponerad som exalterad. Primärkällor utövar den effekten på en historielös stackare som jag. Vad gäller hans brott är de knappast jämförbara med de 90-åriga tyskarnas i latinamerikansk exil. Och Stig Berglings karaktärsbrister är rätt väl utredda vid det här laget, don’t you think?

 6. Al replied:

  Du hade varit lika ”exalterad” om du mött ”legenden” hitler levande?

  Du har nog missuppfattat ordens betydelse lite, för visst kan det vara intressant att höra deras egen berättelse, men att Berling t ex är en legend?

  Well, det säger ju mer om dig än om något annat….

 7. Rickard replied:

  Om det blivit krig hade den här mannen varit direkt ansvarig för tusentals och åter tusentals unga svenska pojkars liv. Och din text lyser igenom av beundran… Osmakligt att befatta sig med den typen av människa

  • Ajti Prince replied:

   definitivt, ett förbannat svin som borde ha hängts på direkten! att ens möjligheten finns att få permission är skamlig, detta visar hur vek och hjälplöst svea rike verkligen är. benåda landsförrädare är ta mig fan det värsta jag någonsin har hört.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback URI

%d bloggare gillar detta: